Zijn bestuurders van het pensioenfonds zichzelf verrijkende gokkers?

‘Bestuurders van pensioenfondsen krijgen hoge salarissen en daarbovenop nog eens riante bonussen. Veel hoeven ze daarvoor niet te presteren. Af en toe een vergadering – met een stevige lunch of een luxe diner natuurlijk – en klaar is Kees. En veel kennis is ook al niet vereist: het enige wat je nodig hebt, is een niet al te goed werkende glazen bol om in de toekomst te kijken. Vallen de resultaten tegen? Dan, verzinnen bestuurders altijd wel een goed excuus. En wie betaalt dat allemaal? Juist, u! Degene die premie betaalt en daar nu maar een schijntje van terugziet’. Zo wordt er soms over pensioenfondsbesturen gedacht. Ik beleef het anders!

Broodje kroket en reiskosten
Op een lange vergaderdag eten we echt weleens een broodje kroket tussen de middag. En oh ja, we dineren één keer per jaar met elkaar en onze adviseurs. Maar we ontvangen géén bonussen voor bestuurswerkzaamheden. Regelmatig volgen we een opleiding op pensioengebied. De enige vergoeding die we daarvoor krijgen is de reiskostenvergoeding naar de opleidingslocatie. En nee, voor de bestuursvergaderingen ontvangen we geen maandsalaris, maar krijgen we betaald per keer: voor de voorbereiding en voor onze aanwezigheid. En zo hoort het ook. Want het gaat tenslotte om het geld van alle deelnemers!

Overigens stijgen de bestuurskosten de laatste jaren wel. Dat komt bijvoorbeeld door nieuwe regels en wetten. We hebben meer tijd nodig om ons daarover te (laten) informeren. Zodat we goed doordachte besluiten nemen.

Hoge bonussen voor beleggers
Het is niet alleen zo dat mensen negatief denken over pensioenfondsen, maar de media schrijft er ook negatief over. Zo kopte het Financieele Dagblad laatst nog dat de bonussen aan vermogensbeheerders (experts die het geld van een pensioenfonds beheren en beleggen) de kosten van pensioenfondsen omhoog jagen. Zeker, er zijn vermogensbeheerders die uitgaan van een prestatievergoeding. Als de beleggingen werkelijk méér winst opleveren dan is afgesproken, dan krijgt de vermogensbeheerder een hogere vergoeding.

Geen prestatiebeloning, wel solidariteit
Wij geloven er niet zo in dat vermogensbeheerders beter presteren als we hen meer betalen. Daarom maken wij geen afspraken over prestatievergoeding. We geloven er wel in dat samen, collectief op lange termijn beleggen (vooral maatschappelijk verantwoord) veel voordelen oplevert: een hoger rendement én de mogelijkheid om risico’s te delen. Zo zorgen we bij onze beleggingen, net als bij onze pensioenen, voor solidariteit.

Dit jaar haal ik de twaalf kroketten wel. Met wat mosterd als bonus!

Dick Slob
Bestuurslid