Zorgen voor een goed pensioen
Hoe lang hij al pensioenfondsbestuurder is? Hans Kempen weet het niet precies. “Eigenlijk was ik tijdens mijn studie al met pensioen bezig.” Bij Bpf Beton is Hans een van de twee onafhankelijke bestuursleden. Hij heeft veel verstand van vermogensbeheer en houdt zich bezig met de beleggingen van het pensioenfonds. “Soms vragen deelnemers waarom wij hun pensioen beleggen. De waarheid is: dat móet wel, anders is het pensioen niet betaalbaar.”
“Ik was zo’n 15 jaar geleden directeur beleggingen bij Van Lanschot en kwam rond die tijd in het bestuur van het eigen pensioenfonds. In 2008 startte een wereldwijde financiële crisis. Toen werd duidelijk dat het
toezicht op banken maar ook op pensioenfondsen veel beter moest. Ik ben vanaf 2013 als zelfstandig adviseur, toezichthouder en bestuurder voor diverse pensioenfondsen gaan werken.
Ik vind het een grote verantwoordelijkheid en een inhoudelijke uitdaging om bij te dragen aan een goed pensioen voor alle deelnemers. Een pensioen dat levenslang minimaal gelijk blijft: een nominaal pensioen, en natuurlijk wil ik het liefst dat het pensioen elk jaar meestijgt met de prijzen: een waardevast pensioen. Sommige deelnemers vragen ons waarom wij hun pensioen beleggen. Ze zijn bang dat ze daardoor geld kwijtraken. De waarheid is: pensioenpremie moet worden belegd, anders is het pensioen niet betaalbaar. Wij voelen de grote verantwoordelijkheid voor het pensioengeld van onze deelnemers. Natuurlijk is het belangrijk dat de beleggingen geld opbrengen. We willen een acceptabel risico lopen: met kans op een goede opbrengst. We kunnen niet té voorzichtig zijn want dan brengt het te weinig op gegeven de pensioenpremies.
“Pensioenpremie móet worden belegd, anders is het pensioen niet betaalbaar”
De samenleving vraagt ook om rekening te houden met de leefomgeving. Dat betekent: mensenrechten respecteren en niet beleggen in vervuilende bedrijven. Natuurlijk willen we het beste rendement, zodat het pensioen kan groeien. Maar we willen óók ‘de goede dingen doen’. Als het niet ten koste van het rendement gaat, willen we in duurzame organisaties beleggen. Over de beleggingen wil het bestuur open en transparant zijn. Op onze website beschrijven we wat we doen als bedrijven niet duurzaam bezig zijn. Wij proberen maximaal invloed uit te oefenen om te zorgen dat ze zich verbeteren. Als eerste spreken we bedrijven aan, bijvoorbeeld op het lozen van schadelijke stoffen: stop ermee!
Als aandeelhouder zullen wij op aandeelhoudersvergaderingen tégen stemmen als ze te weinig doen aan duurzaamheid. Verbetert het bedrijf zich niet ondanks dat wij en andere aandeelhouders daarom bij herhaling vragen? Dan kunnen we ze uiteindelijk uitsluiten.”